studio@methoddesign.com

— Hide Menu

CMC – CAMEROON CHAPEL

CMC CHAPEL

Type: Cultural
Scope of Work: 500 sqft New Construction
Location: Rain Forest International School. Yaounde, Cameroon.
Status: Construction Completion October 2011
Method Design Team: Reese J Campbell, Demetrios A Comodromos, Lyndon Julien-Sehl, Phillip Vernon, Angela Pasquale.
Builder: Rain Forest International School (Ron Ziegelbauer + Team)

Consultants: David Kefferman, PE (Structural Engineering)

Method Design was commissioned to situate and design a new prayer chapel for the expanding garden and field areas of the Rain Forest International School near Yaounde, Cameroon.  In addition to fulfilling the program of a gathering and worship space for the community, the School’s leadership required full maintaining of views from school buildings into the chapel, as well as additional exterior amphitheater-style seating and gathering space.  The design team’s response was to utilize a single, shifting wall system of CMU fins oriented towards a central, internal point to negotiate a landscape that provided private, intimate worship space to the interior, and an exterior gathering and amphitheater space.  The mahogany and corrugated steel roof system–designed with David Kufferman, PE and the RFIS Team, provides for areas of shading and entry to the chapel.