• Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • METHOD DESIGN LOGO CIRCLE

© 2019 Method Design Architecture + Urbanism

Astoria Residence

This Residence is an existing Row House Typology common in the Astoria neighborhood of Queens, where each house shares a common demising wall with the adjacent property. In this situation an adjacent neighbor built out the entire bulk mass allowed by the NYC Zoning code, which broke historic cadence with the existing block and context. To mitigate the recently created problem, the proposed design tries to respond to the pressing concern of the existing condition and resolve the lack of parity with the massing of the adjacent lots. By developing a ‘projected mass’ which caps the existing volume on all sides and expands the floor area of the residence, the project attempts to re-establish parity with the neighbors. Treating the new project as “two shifting bars” carves away at the mass to create new outdoor balconies and interstitial spaces which mitigates between the masses of both neighbors and avoids repeating the pattern of brutal expansion which disrupts the continuity of the Row typology. Materially the newly projected facades utilize the contextual brick in minimal way with clean detailing that overtly minimizes the mimicry of traditional details to create a contemporary response to a historic typology in New York City.

credits

Status: Complete

Location: Astoria, Queens

Scope of work: Construction Addition and Renovation

Architect of record/ design architects: Demetrios A Comodromos, Angela Rocchi

Consultants: Laufs Engineering (Structure)

Builder: WKR Construction